sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Tanatologia

Thanatos = zeul mortii, rod al incestului dintre Erebos (intunericul) si Nix (noaptea), fratele lui Hypnos (somnul)... apare intruchipat intr-un barbat voinic, barbos, cu doua aripi mari si negre, si este invesmantat intr-o manta neagra...zeul are inima de fier si suflet de arama si, cu sabia pe care o tine in mana, taie o suvita din parul muribundului si ii smulge sufletul.
Logos = cuvant, idee, ratiune, ordine.

Constientizand existenta, omul (singura fiinta care stie ca moare dar totodata singura fiinta care stie ca traieste) si-a pus intrebarea: ce este moartea?

Acest fenomen in evolutia viului este definit prin: incetarea definitiva si ireversibila a vietii prin oprirea functiilor vitale (cardio-circulatorie si respiratorie) ce determina disparitia individului ca entitate biologica. 

Nu toti indivizii accepta cu usurinta sfarsitul inevitabil. In procesul de acceptare a mortii, de impacare cu destinul, omul parcurge cateva faze:
- faza de negare - in care individul refuza sa accepte ideea ca va muri, nu crede diagnosticul (grav) stabilit (consulta mai multi medici), nutreste speranta ca se vor descoperi medicamente noi;
- faza de manie - de targuiala cu soarta: implora divinitatea sa-l mai lase sa traiasca (de ce tocmai acum?) aducand diverse motivatii: are copii de crescut etc;
- faza de depresie - individul se retrage in sine, devine trist, retraieste cu mare intensitate evenimentele negative ale existentei sale, se izoleaza de anturaj
- faza de acceptare - este convins ca va muri, in opinia lui totusi prea devreme, incearca sa-si puna ordine in lucruri, se resemneaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu