miercuri, 17 noiembrie 2010

Identificarea genetica


Identificarea genetica consta in determinarea codului genetic al fiecarui individ, care prefigureaza o adevarata revolutie in domeniul identificarii criminalistice: amprenta genetica.
Structura chimica este diferita pentru fiecare persoana, astfel ca fiecare individ are propria sa schema biologica, cheia individualitatii noastre. Nu exista 2 coduri genetice identice, cu exceptia celor provenind de la adevaratii gemeni univitelini (rezultati dintr-un singur ovul fecundat divizat in doua).
Explicat extrem de simplist, fiecare dintre celulele corpului uman contine un lant sau o panglica de acid dezoxiribonucleic (ADN), care alcatuiesc cromozomii si pe care zeci de mii de gene sunt codate intr-un limbaj chimic.
Fiecare gena poseda ea singura "planul" de fabricatie al unei proteine, una dintre moleculele complexe din care celulele sunt alcatuite si care regleaza intreaga functionare a corpului uman. 
In domeniul anchetei penale, una dintre principalele aplicatii ale tehnologiei ADN este identificarea sau excluderea suspectilor in situatii cum ar fi o pata de sange gasita la locul comiterii unui omor, o urma de sperma prelevata dupa un viol, parul smuls de la agresor, un tesut uman gasit pe un vehicul intr-un accident de circulatie, fragmente de oseminte sau dinti, saliva de pe timbrul si zona de lipire a unui plic in cazul scrisorilor anonime de amenintare ori de pe ambalajul unui colet-capcana.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu