duminică, 14 noiembrie 2010

Criminali in serie - barbati

Profil general:

- comportamentul ritualic - acesta serveste la structurarea fantasmelor si a viloentei faptice ale criminalului, ceea ce permite anchetatorilor sa recunoasca numitorul comun dintre diferite crime. Ritualul pare adeseori gestul unei persoane inumane si barbare, un mod de a-si satisface un instinct animalic primitiv. Acest comportament pare regresiv, ucigasul indragind adeseori trofeele victimei, aproape la fel cum copilulse ataseaza de ursuletul sau de plus. Ritualul va fi determinat de un traumatism din copilarie suferit de subiect, iar trecerea la fapte va fi un joc in care el isi exteriorizeaza traumatismul, inca si inca o data.

- masca de sanatate mentala - subiectul nu pare anormal in viata de toate zilele. Are o fatada acceptabila din punct de vedere social si se conformeaza, cel mai adesea, normelor societatii in care traieste

- compulsiunea - subiectul este tipicar in trecerea la fapte, dar si in alte aspecte ale vietii sale, precum infatisarea fizica, curatenia din jurul casei sale, obsesia igienei personale, colectionarea articolelor de presa, a trofeelor materiale sau corporale de la victime. Ritualurile, superstitiile si compulsiunile/obsesiile sunt vazute ca o modalitate magica de a-si usura anxietatea fata de lume: "Daca voi face asta in acest mod, voi avea o zi buna"

- cautarea unui ajutor - mai multi criminali examinati au simtit nevoia de a vorbi despre lipsa de control, despre impulsurile lor violente sau despre familia lor cu probleme.

- mincinosii patologici - indivizii care comit violente episodice sunt adeseori, mincinosi patologici.

- tendintele suicidare - numerosi criminaliin serie sunt sinucigasi - unii s-au sinucis, altii au incercat sa se sinucida sau aveau un ideal suicidar. Cand aceasta dorinta ajunge constient, una dinte obisnuintele lor de viata, se intampla sa-si lase victimele in viataceea ce duce, de cele mai multe ori, la arestarea lor.

- antecedentele de agresiune sexuala - multi cumuleaza comportamentele sexuale violente, uneori inca din copilarie, aratand cruzime fata de alti copii.

- un comportament sexual deviant - ca de pilda exhibitionismul, incestul sau zoofilia.

- un traumatism cerebral si alte rani - acestea rezulta uneori dintr-o lipsa de oxigen la nastere, alteori din rani suferite in copilarie sau din accidente la varsta adulta.

- accidente de abuz cronic de droguri so alcool - criminalii sunt adeseori intoxicati in momentul faptelor.

- abuzul de droguri si alcool din pricina parintilor - o situatie care conduce la probleme familiale creste riscul abuzului din partea copiilor si va contribui la predispozitia genetica pentru consum de stupefiante si alcool si la tilburari psihice in general.

- abuzurile fizice si psihologice - aproape toti criminalii in serie au fost copii care au suferit abuzuri. Au trait cel putin despartirea de unul sau de ambii parinti, in general, si grave maltratari fizice.

- o sarcina nedorita, o sarcina dificila - problema isi are originile fie in abuzul de droguri si alcool, fie in saracia lucie sau lipsa ingrijirilor, fie, in sfarsit, in faptul ca mama nu a vrut sa ramana insarcinata. Acesta este un factor care sporeste riscul ca abuzul fizic si psihic asupra copilului dupa nasterea sa. Consumul excesiv de stupefiante si lipsa ingrijirilor cresc probabilitatile de afectiune neurologica foetala sau perinatala.

- o copilarie nefericita - aproape nici unul dintre criminalii in serie nu a trait o copilarie fericita si putini sunt capabili de a resimtii simpatie pentru adulti.

- cruzime asupra animalelor

- tendinte piromanice

- o afectiune neurologica - dislexie, hipergrafie, idei de celebritate, hipervigilenta hiper sau hiposexualitate, habotnicie, halucinatii vizuale si auditive, mania persecutiei, depresie cronica si accese de plans prelungit, incontinenta, tulburari ale somnului, insuficienta coordonare musculara, schimbari de dispozitie...

- tulburari genetice - anomalii fizice congenitale

- simptome biochimice - criminalii in serie vor fi mai mult sau mai putin "intoxicati" printr-o malnutritie cronica, un abuz de anumite substante sau un nivel exagerat de toxine in jurul lor

- sentimente de putere si de mediocritate - acestea sunt in stransa legatura cu dezvoltarea motivatiilor antisociale ale comportamentului, mai ales fata de cei care sunt mai vulnerabili decat ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu